Bejelentkezés

Bejelentkezés

Felhasználónév *
Jelszó *
Emlékezzen rám

Regisztrálás

A csillaggal (*) jelölt mezők kitöltése kötelező.
Név *
Felhasználónév *
Jelszó *
Jelszó megerősítése *
E-mail *
E-mail megerősítése *
Captcha *
Captcha újratöltés

Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal
(1089 Budapest, Kálvária tér 7.)

Sikerrel zárult a munkahelyi képzések támogatása érdekében indított kiemelt projekt

 

Sajtóközlemény 2021.06.30.

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) 2018. február 1-jével kezdte meg a GINOP-6.1.7-17-2018-00001 azonosító számú „Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok és nagyvállalatok munkavállalói számára indított képzések szakmai támogató programja” című kiemelt projektjének fizikai megvalósítását. A projekt az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásában valósult meg 2,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

A több mint hároméves munka eredményeiről 2021. június 29-én Balatonbogláron megtartott, sajtónyilvános, ünnepélyes projektátadó rendezvény keretében adtak számot a megvalósítók.

Az Európai Szociális Alap finanszírozásában megvalósuló projekt alapcélkitűzése támogatni a gazdálkodó szervezetek képzési igényeinek megvalósítását, az emberek munkaerőpiaci helyzetének javítását, folyamatos szakmai képzését, a munkaerőpiaci értékes kompetenciák elsajátításának elősegítése érdekében. A megvalósított eredmények között informatikai eszköztár, szakmai nyomon követés, valamint az egységes monitoring rendszer kapott jelentős szerepet.

A rendezvényen Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára, valamint dr. Magyar Zita, az NSZFH elnöke köszöntötte a megjelent vendékeket. Helyettes államtitkár asszony köszöntőjében kiemelte, hogy a munkaerőpiacon zajló gyors és dinamikus változások miatt a felnőttképzésben is gyors reakciókra van szükség a munkaerőpiac által igényelt képességek, készségek fejlesztését illetően. A szakképzés és felnőttképzés területe jelentős mértékben átalakult, mely változásokat jól kiegészítik az uniós projektek.

Dr. Magyar Zita, az NSZFH elnöke arról beszélt, hogy egyre nő az igény a képzett munkaerőre, ezért a projekt indulásakor a vállalatok nagy érdeklődést mutattak a felnőttképzési pályázatok iránt. A projektek előkészítésekor megfogalmazódott, hogy egyre rugalmasabb képzésekre van szükség, amelyek gyorsan reagálnak az igényekre.

Ezt követően a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal általános és projektirányítási elnökhelyettese, Csontos Dávid mutatta be az NSZFH megvalósítás alatt lévő projektjeit, amelyeknek együttes célja a szakképzés és felnőttképzés szakterületének fejlesztése. A projekt kapcsán kifejtette, hogy példaértékűnek tartja a résztvevő vállalkozások számát, és azt a tényt, hogy a járványhelyzet ellenére határidőn belül sikerült megvalósítani a projektet.

 

Ezt követően a GINOP-6.1.7-17-2018-00001 kiemelt projekt projektmenedzsere, Tarpai Szilvia bemutatta a projekt elsődleges céljait és eredményeit. Prezentációjában betekintést nyújtott azokba a támogató tevékenységekbe, amelyek közel 900 vállalatnál több, mint 10 000 munkahelyi képzés megvalósulásához járultak hozzá, ezzel több, mint 100 000 fő képzésében nyújtottak támogatást. Beszédében kiemelte, hogy az elért eredmények a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hatékony közreműködése nélkül nem valósulhattak volna meg.

 

Az esemény zárásaként Vörös-Gubicza Zsanett, az MKIK oktatási és képzési igazgatója tartotta meg előadását, aki a projektben együttműködő szakmai megvalósítókat képviselte. Prezentációjában az MKIK projektben végzett tevékenységéről beszélt. Kiemelte, hogy a vállalkozások versenyképességének növelésében fontos szerepe van a munkahelyi képzéseknek.

 

A projektről részletesebb információk a https://ginop617monitoring.nive.hu, illetve a www.munkaerokepzes.hu weboldalon találhatók.