A Felhívások kedvezményezettjeit érintő jogszabályi változások

A felnőttképzési törvény, a szakképzési törvény és ezek végrehajtási rendeletei, valamint az OKJ rendelet módosításai befolyásolhatják a GINOP-6.1.5-17 Munkahelyi képzések támogatása nagyvállalatok munkavállalói számára, GINOP-6.1.6-17 Munkahelyi képzések támogatása mikro-, kis- és középvállalatok munkavállalói számára és a GINOP-6.1.8-17 Vállalati Képző Központok rendszerének kialakítása és működtetése projektek Kedvezményezettjeinek a támogatott képzések megvalósítását.  

Az OKJ-s képzések projektekbe betervezett megtartását a Kedvezményezettek részére megnehezíti az OKJ-ból kikerülő képzések magas száma. Pl. a Kedvezményezettek által leginkább preferált képzés, az Építő- és anyagmozgató gép kezelője (OKJ 32 582 02), már nem szerepel az OKJ-t váltó Szakmajegyzékben (12/2020. (II.7.) Korm. rendelet), a szakképzésben. Ez a képzés a projektek tervezési időszakának megfelelő formában 2020. december 31-én indítható utoljára (több egyéb OKJ-s képzéshez hasonlóan). Amennyiben a Kedvezményezettek egy, az OKJ-ból kikerülő képzést terveztek megvalósítani 2021-ben, erre már nem lesz lehetőségük.

Ahhoz, hogy a Kedvezményezettek biztonsággal meg tudják valósítani a pályázatukba tervezett szakképesítést nyújtó képzéseiket, a felnőttképzőkkel szoros együttműködés szükséges. Ezeket a képzéseket legkésőbb 2020. december 31-éig javasolt elindítani, ezt követően képzéstől függően kérdésessé válik, hogy milyen formában, hogyan, milyen óraszámban lesz az adott képzés tervezhető. 2020. december 31-ét követően a projektekbe betervezett feltételekkel, óraszámokkal már nem biztos, hogy teljesíteni tudják majd ezt a vállalásukat a támogatási kérelmükkel azonos formában.

Szintén fontos határnap a Kedvezményezettek szempontjából 2020. június 30. Ez a dátum a határideje a felnőttképzési tevékenységre vonatkozó engedéllyel rendelkező képzők számára, hogy engedélyükre vonatkozó módosítási kérelmüket benyújthassák, és a korábbi, 2020. január 1-jét megelőző szabályozás szerint valósítsák meg képzéseiket.

A projektek zárása, képzések tervezése kapcsán fontos szempont lehet, amennyiben az engedély módosítása nem történt meg június 30-áig, az új típusú engedély iránti kérelem benyújtása 2020. július 1-jén kezdeményezhető. Az engedély birtokában felnőttképzési tevékenység legkorábban 2020. szeptember 1-jétől folytatható.

A pdf-ben található táblázat a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és végrehajtási rendeletének módosításait tartalmazza.

   A Felhívások kedvezményezettjeit érintő jogszabályi változások